Werkstijl

Official Working Style Irish setters in woord en beeld

 

De Ierse Setter is één van Ierlands negen inheemse werkhondenrassen en vormt een belangrijk deel van het Ierse natuurlijke en sportieve erfgoed.

Door de destijds geïsoleerde ligging heeft Ierland vele rassen in zowel gebruikshonden, paarden en rundvee voortgebracht. Allemaal met hoge gebruikswaarde en opmerkelijk: vrijwel allen rood/roodbruin als hoofdkleur!

Dit waren normaliter de dieren voor het algemene nut en kwamen daarom juist in bezit van boeren, burgers en buitenlui. Vrijwel iedereen jaagde en bezat de daartoe geschikte honden. Geen wonder dat de Ierse setter, al sinds de 18e eeuw, zo’n hoge gebruikswaarde werd toegekend en daarbij tevens duidelijk identificeerbaar in type was. Ierse setters waren geharde klimaat bestendige honden; toonden veel zelfstandigheid en stonden goed onder appèl.

Werk en functie gingen hand in hand.

Sinds het loslaten van de eis van werkgeschiktheid zijn de beide kleurvariëteiten gaandeweg uiteen gegaan richting showhonden lijn en werkhonden lijn. Met ieder zijn eigen type, liefhebbers en stellige overtuiging.

Werkkwaliteit, snelheid en type zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Er zijn een relatief klein aantal werklijnfamilies bij zowel de Rood-Witte als egaal Rode Ierse setters overgebleven, maar die er zijn, zijn springlevend en vooral goed gezond!
De IRSC is de Ierse moederclub van ons ras, die zowel de Rasstandaard alsmede de Officiële beschrijving van de Werkstijl heeft opgesteld (als resultaat van lessen door de eeuwen heen). In alle landen aangesloten bij de Federation Cynologique Internationale (FCI), dus ook bij ons in Nederland, zijn beide standaarden richtinggevend.

Op deze pagina is de vertaling, met toelichtingen en begrippen, op de Official Working Style Irish Setters zoals deze bij de overzeese Ierse setter club (IRSC) is bekrachtigd, te downloaden (pdf). Gedrukte exemplaren (a € 7,50) zijn te bestellen bij Joop Buiten via buiten.j@gmail.com

Klik op de omslag om te downloaden (pdf / 32 pag.)

 

Enquete

Om de gezondheid van onze rassen in de gaten te houden willen we graag zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Ook als er geen problemen zijn horen we dat graag! Hiervoor vragen we u om het enquêteformulier in te vullen.

DNA onderzoek epilepsie

Heeft u een Ierse Setter met epilepsie? U kunt deelnemen aan het DNA onderzoek door een buisje bloed te laten afnemen. Wilt u meer informatie, neem dan contact op met de ABC 

iscadviesenb@gmail.com

Per 24 augustus 2015 dienen de fokdieren voor de dekking DNA getest, danwel van vrij geteste ouderdieren te zijn, voor de aandoeningen CLAD, PRA rcd-4 en von Willebrand Disease.
LET  OP: Indien u gebruik wilt maken van de korting via de ISC lees dan de gewijzigde procedure hier.

Wilt u de Nieuwsbrief van de Ierse Setter Club ontvangen? U kunt uw mailadres doorgeven via isccommunicatie@gmail.com

 

 

Het lustrumboek is nog te bestellen. U kunt een mailtje sturen aan de penningmeester via leden.isc@gmail.com Het boek bevat 288 pagina's in kleur met heel veel foto's en informatie. Voor slechts 10 euro excl. verzendkosten kunt u het bestellen, maar OP=OP!