Outcross programma Ierse Setter Rood-Wit

Outcross programma Ierse Setter Rood-Wit


De Ierse Setter rood-wit is één van Ierlands negen inheemse rassen. Alle negen rassen behoren tot de werkhonden. Sinds de erkenning van de Ierse Setter rood-wit als een apart ras is de populatie aanzienlijk gegroeid. Echter internationaal gezien zijn de aantallen klein. De meerderheid van de Ierse Setters rood-wit worden voornamelijk gehouden en gefokt als show- of huishonden. Er zijn een relatief klein aantal werklijnen.

De Ierse Setter rood-wit is in de eerste plaats een werkhond, en een belangrijk deel van het Ierse natuurlijke en sportieve erfgoed.

Binnen Nederland trachtten wij meer belangstelling te creëren voor de Ierse Setter vanuit haar natuurlijke habitat namelijk die van jachthond.

Het veldwerk is in Nederland de afgelopen decennia meer en meer verdwenen, mede door het verlies van grote jachtgebieden en het verdwijnen van het vederwild - de patrijs en de fazant - waar de Ierse Setter in kan jagen en oorspronkelijk voor ingezet werd.

Het grootste deel van de hedendaagse Ierse Setters rood-wit gefokt door de Nederlandse fokkers is bedoeld als huishond of voor de beste uit het nest om mee te showen dan wel om verder mee te fokken.

Het totaal aantal Ierse Setters rood-wit dat geboren wordt per jaar is echter zeer laag. De Ierse Setter Club Nederland heeft evenals de Irish Kennel Club als primaire verantwoordelijkheid zorg te dragen voor de gezondheid en de toekomst van haar rassen, en neemt haar verantwoordelijkheid bij het veiligstellen van de toekomst van de Ierse Setter rood-wit, ook voor wat betreft het veldwerk.


Het outcross programma is belangrijk voor het verhogen van de genetische diversiteit van het ras en om te voorkomen dat als gevolg van inteelt er verdere gezondheid en genetische problemen optreden. Het is beter om tijdig op te treden ter voorkoming van problemen in plaats van te wachten totdat de situatie uit de hand loopt. Daarnaast is het programma van belang om de Ierse Setter rood-wit voor het veldwerk te blijven behouden.

Voor het downloaden van het volledige outcross programma van de Ierse Setter Rood-Wit klik hier.

 

Enquete

Om de gezondheid van onze rassen in de gaten te houden willen we graag zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Ook als er geen problemen zijn horen we dat graag! Hiervoor vragen we u om het enquêteformulier in te vullen.

DNA onderzoek epilepsie

Heeft u een Ierse Setter met epilepsie? U kunt deelnemen aan het DNA onderzoek door een buisje bloed te laten afnemen. Wilt u meer informatie, neem dan contact op met de ABC 

iscadviesenb@gmail.com

Per 24 augustus 2015 dienen de fokdieren voor de dekking DNA getest, danwel van vrij geteste ouderdieren te zijn, voor de aandoeningen CLAD, PRA rcd-4 en von Willebrand Disease.
LET  OP: Indien u gebruik wilt maken van de korting via de ISC lees dan de gewijzigde procedure hier.

Wilt u de Nieuwsbrief van de Ierse Setter Club ontvangen? U kunt uw mailadres doorgeven via isccommunicatie@gmail.com

 

 

Het lustrumboek is nog te bestellen. U kunt een mailtje sturen aan de penningmeester via leden.isc@gmail.com Het boek bevat 288 pagina's in kleur met heel veel foto's en informatie. Voor slechts 10 euro excl. verzendkosten kunt u het bestellen, maar OP=OP!