DNA test PRA rcd-4

 

De Animal Health Trust uit Engeland heeft per 1 augustus 2011 de DNA test voor LOPRA rcd-4 beschikbaar gesteld voor Ierse Setters.
 
De early - onset vorm van PRA, ook bekend als rcd1, werd in 1993 middels een DNA test vastgesteld bij de Ierse Setter. Deze vorm kan al zichtbaar zijn bij honden van een paar weken oud. Meer recent is er bij de Ierse Setter een andere vorm van PRA vastgesteld, bij deze vorm krijgen de honden op latere leeftijd problemen met het gezichtsvermogen. Dit is een andere vorm van PRA dan de inmiddels bekende rcd1. Deze alternatieve vorm staat bekend als "LOPRA", de Late – Onset PRA. In tegenstelling tot rcd1, waar alle honden op bijna precies dezelfde leeftijd oogproblemen krijgen, varieert de leeftijd waarbij de eerste verschijnselen van LOPRA zich openbaren sterk, van een paar jaar (2-3 jaar) tot op hoge leeftijd (10-11 jaar). 
In 2011 hebben genetici die werkzaam zijn bij het Genetisch Centrum van de Animal Health Trust (AHT) een recessieve mutatie ontdekt, die in verband werd gebracht met de ontwikkeling van LOPRA bij de Gordon Setter. Naar aanleiding van hun werk met rcd4 bij de Gordon Setter zijn er bij een aantal Ierse Setters, die gediagnosticeerd zijn met PRA, ook de twee exemplaren van de rcd4 mutatie gevonden. Gezien deze resultaten heeft de Animal Health Trust per 1 augustus 2011 de rcd4 DNA test beschikbaar gesteld voor Ierse Setters. In Nederland wordt deze DNA test aangeboden door het van Haeringen Laboratorium in Wageningen (VHL). In het rasgroep 7 pakket zitten de volgende testen die van belang zijn voor de Ierse Setter: CLAD, PRA rcd-1 en PRA rcd-4.

De Ierse Setter Club heeft een overeenkomst met het VHL waardoor leden korting kunnen krijgen.
Het aanvraagformulier is aan te vragen bij de ABC ( iscadviesenb@gmail.com ) met opgave van de hond(en) waarvoor men de test(en) wil aanvragen. 
De swab dient men bij de dierenarts te laten afnemen en de dierenarts moet samen met de eigenaar het formulier ondertekenen.
 
Zodra de uitslag binnenkomt, krijgt de eigenaar de factuur toegezonden en na betaling van het verschuldigde bedrag, wordt de uitslag doorgestuurd.

Fokdieren dienen per 24 augustus 2015 DNA getest of van vrij geteste ouders te zijn.

 
Uit het onderzoek dat de AHT heeft uitgevoerd om de rcd4 mutatie te identificeren, is gebleken dat er ten minste drie vormen van PRA zijn te onderscheiden bij de Ierse Setter namelijk rcd1, rcd4 en een extra, derde vorm, die nog moet worden geïdentificeerd. De AHT weet dat er een derde vorm van PRA is als gevolg van de tien honden met LOPRA, wiens DNA is toegezonden aan de AHT, omdat slechts 7 honden twee exemplaren van de rcd4 mutatie hebben. De resterende 3 honden dragen niet de rcd1 of rcd4 mutaties, wat betekent dat hun PRA te wijten moet zijn aan een andere, nog niet geïdentificeerde, mutatie. Het jaarlijks spiegelen blijft dus noodzakelijk.
 

 

 

Enquete

Om de gezondheid van onze rassen in de gaten te houden willen we graag zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Ook als er geen problemen zijn horen we dat graag! Hiervoor vragen we u om het enquêteformulier in te vullen.

DNA onderzoek epilepsie

Heeft u een Ierse Setter met epilepsie? U kunt deelnemen aan het DNA onderzoek door een buisje bloed te laten afnemen. Wilt u meer informatie, neem dan contact op met de ABC 

iscadviesenb@gmail.com

Per 24 augustus 2015 dienen de fokdieren voor de dekking DNA getest, danwel van vrij geteste ouderdieren te zijn, voor de aandoeningen CLAD, PRA rcd-4 en von Willebrand Disease.
LET  OP: Indien u gebruik wilt maken van de korting via de ISC lees dan de gewijzigde procedure hier.

Wilt u de Nieuwsbrief van de Ierse Setter Club ontvangen? U kunt uw mailadres doorgeven via isccommunicatie@gmail.com

 

 

Het lustrumboek is nog te bestellen. U kunt een mailtje sturen aan de penningmeester via leden.isc@gmail.com Het boek bevat 288 pagina's in kleur met heel veel foto's en informatie. Voor slechts 10 euro excl. verzendkosten kunt u het bestellen, maar OP=OP!